17:30

Dżem truskawkowy

 


Truskawki znów podrożały.. nie wiem jakim cudem w ciągu dwóch dni z 4zł na 8zł :) Dalsze przetwory muszą poczekać, ale udało mi się zrobić kilka pysznych dżemów. Dziś w końcu otworzyliśmy jeden słoiczek (czekałam cały dzień na tą chwilę) i... dżem jest przepyszny, cudowny i z pewnością zrobię jeszcze mnóstwo słoiczków "na zimę" :)




Składniki:
  • 2,5 kg truskawek
  • 750g cukru trzcinowego nierafinowanego
Truskawki myjemy, odrywamy szypułki i kroimy na cztery części. Do dużego garnka wrzucamy wszystkie truskawki, zasypujemy cukrem i mieszamy. Wstawiamy na mały ogień, mieszając do kilka minut gotujemy 2 godziny. Gorący dżem nakładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Gdy dżem wystygnie możemy zacząć pasteryzację dżemów. 


Pasteryzacja w piekarniku:

Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, słoiki luźno układam na blaszce i wkładam do  zimnego piekarnika. Nagrzewam do 120*C i od osiągnięcia temperatury pasteryzuję 45minut. Wyłączam piekarnik, obracam słoiki do góry dnem i zostawiam do całkowitego wystygnięcia. I gotowe :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie